Konsertti Järvenpään kirkossa
tiistaina 24.2.09 klo 19

Erkki Rajamäki, bassobaritoni
Elke Unt (Tartto) ja Juhani Haapasalo, urut

Virolaista musiikkia

Ohjelma
(muutaman näytteen avaat sinisistä linkeistä)

Artur Kapp
(1878 - 1952)




Erkki-Sven Tüür
(s. 1959)

Alfred Karindi
(1901 - 1969)

Maimu Miido
(1915 - 2004)



Rudolf Tobias
(1873 - 1918)




Alfred Karindi


Jaak Salumäe
(s. 1945)

Edgar Arro
(1911 - 1978)
Kiida, mu hing, Jehoovat
(Kiitä, minun sieluni, Herraa)

On tõesti õnnis iga mees
(Onnellinen se, joka pelkää Herraa)

Spectrum I


Herzliebster Jesu
(Laupias Jeesus, urkukoraali)

Kaksi kansanlaulua
- Nagu pääsu, päevalindu
    (Niin kuin pääsky, päivänlintu)
- Meil aiaäärne tänavas (Niin rakas oli kotitie)

Eks teie tea
(Ettekö tiedä)

Gebet des Jona
(Joonan rukous, oratoriosta Joonan lähettäminen)

Berceuse
(Kehtolaulu)

Elu on kui meri (Georg Kiviste)
(Elämä on meri; virsi 482)

Maestoso

- - -

Illan konsertin ohjelma on läpileikkaus Viron 1900-luvun musiikista. Naapurimme klassisen musiikkikulttuurin uranuurtaja Rudolf Tobias (1873 – 1918) opiskeli Pietarin konservatoriossa mm. Nikolai Rimski-Korsakovin johdolla. Tobiaksen päätyönä pidetystä oratoriosta Joonan lähettäminen kuullaan basson aaria, Joonan rukous. Tobiaksen Eks teie tea (Ettekö tiedä) on syntynyt jo Pietarissa, alkuaan helluntain jumalanpalvelukseen keväällä 1900. Teoksella on lähes kulttisävellyksen asema, ja se soi myös Estonia-teatterin vihkiäisjuhlassa vuonna 1913 suuren kuoron ja sinfoniaorkesterin versiona.

Artur Kapp (1878 – 1952) opiskeli Tobiaksen tavoin Pietarissa ja toimikin vuosia Venäjällä pedagogina ja kapellimestarina. Viron itsenäistyttyä Kapp kutsuttiin Estonia-teatterin palvelukseen, ja hän toimi myös Tallinnan konservatorion sävellyksen professorina. Illan ohjelmassa kuultavat psalmit ovat Kappin myöhäiskaudelta, 1940-luvun sotavuosilta.

Alfred Karindi (1901 – 1969) opiskeli Tartossa ja Tallinnassa urkuriksi ja säveltäjäksi kuten niin moni 1900-luvun alun virolaistaiteilija. Karindi toimi useissa urkurintehtävissä ja vuodesta 1946 Tallinnan konservatorion professorina, mistä tehtävästä hänet karkotettiin vankileirille Mordvaan. 50-luvun puolivälissä Karindi vapautui ja hänen maineensa palautettiin. Karindi toimi tämän jälkeen monissa huomattavissa alansa tehtävissä Tallinnassa. Berceuse eli Kehtolaulu on osa Urkusonaatista n:o 3.

Edgar Arro (1911 – 1978) valmistui Tallinnan konservatoriosta urkuriksi ja säveltäjäksi mm. Artur Kappin oppilaana. Arro oli säveltäjänä ennakkoluulottoman laaja-alainen. Orkesteri- ja kamarimusiikin lisäksi hän viihtyi näyttämö- ja filmimusiikin parissa, ja erityisen mielenkiintoinen on hänen virolaisten kansansävelmien sovituskokoelmansa uruille. Arron kansansävelmäsovituksia kuultiin Järvenpään kirkossa kesällä 2006 Arrotajad-yhtyeen esittämänä. Tänään konsertin päättää Arron majesteettinen Maestoso.

Maimu Miido (1915 – 2004) vietti kosmopoliitin elämän. Pietarissa syntyneenä ja nuoruusvuotensa Virossa viettäneenä hän muutti sodan pyörteissä Saksaan ja lopulta USA:han. Tallinnassa aloitetut musiikkiopinnot täydentyivät Philadelphiassa ja Chicagossa, ja Miido toimi virolaisen seurakunnan urkurina ja kuoronjohtajana Seabrookissa. Ehkäpä isänmaan kaipuu on vaikuttanut Miidon sävellystyöhön, jonka pohjana ovat virolaiset kansansävelmät. Tänään kuultavista urkusovituksista jälkimmäistä (Meil aiaäärne tänavas) lauletaan Virossa kansallisruonoilija Lydia Koidulan runon sanoin. Runossa muistellaan riipaisevasti lapsuuden rakasta kotitietä.

Erkki-Sven Tüür (s. 1959) on Viron tunnetuimpia säveltäjiä, usein myös Suomessa nähty. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Tüürin ura alkoi omassa pop-yhtyeessä nimeltä In Spe. Tüür on myös yhdistänyt sävelkielessään harvinaisen monia elementtejä; esim. 5. sinfonian soolosoittimistoon kuuluu sähkökitara. Tüürin Spectrum I on jo kahden vuosikymmenen ikäinen, sävelletty vuonna 1989. Se on säilyttänyt tuoreutensa ja kuuluu modernin urkumusiikin esitetyimpiin klassikoihin. Nimensä mukaisesti Spectrumin vaihtuvat ja toistuvat rytmit ja harmoniat luovat kuulijalle vaikutelman värien spektristä.

Konsertin yhteyteen kootun näyttelyn kuvat Samuli Haapasalo, Juhani Haapasalo ja Erkki Rajamäki
Kuva Samuli Haapasalo